Thursday, October 24, 2013

Kinoaga katsetamas

Kirjutan ühest üsna hiljutisest avastusest - kinoast.  Tervislikumate eluviiside harrastajatele on see ilmselt juba tuttav, aga ise avastasin kinoa alles suvel Austraalias olles. Seal on igasuguseid nii öelda öko-toite rohkem saada (mis muidugi ei tähenda, et inimesed tervislikumalt toituksid) ja need on ka odavamad.
Kinoa ehk tšilli hanemalts on taim, mis annab arvukalt pisikesi söödavaid seemneid. Olenevalt sordist on need kas kollakad, roosad, oranžid, punakad või mustad. Mina olen proovinud vaid kollaseid. Võrreldes teiste teraviljadega on kinoa rohkem kvaliteetset valku, sisaldab rohkesti kasulikke aineid ning annab pika täiskõhutunde. 

Mina olen kinoast siiamaani teinud kolme erinevat rooga: kaks soolast ja ühe magusa hommikupudru, mis kõik on väga maitsenud. Hea vaheldus muule teraviljale ning kaerahelbepudrule. Jagan ka teiega neid katsetusi.
Enne keetmist tuleb kinoa voolava vee all läbi loputada, kuni pesuvesi enam ei vahuta. Viimane kord unustasin seda teha ja süües oli vahepeal tunda justkui oleks paar liivatera sattunud kaussi ehk soovitan kindlasti loputada. Keetmiseks peaks võtma ühe osa seemnete kohta kaks osa vett. Seejärel laskma korraks keema ning hautama umbes 10-15 minutit.

Kinoa sisaldab: 5,2 g valku, 2,3 g rasvu, 27,6 g süsivesikuid. Toiteväärtus on 368 kcal 100 g kohta.

1. Kinoasalat suitsulõhega

Vaja läheb: 1dl kinoad, 2 dl puljongit (võib ka ainult veega), suitsulõhe, avokaado, kurk, oliivõli, paar tilka palsamiäädikat (võib ka panna midagi muud, nt oliivõli), natuke sidrunimahla

Valmistamine: Loputa kinoa ja pane keemia. Sel ajal viiluta kurk, avokaado (mina panin pool), suitsulõhe. Kui kinoa on valmis, lase natuke jahtuda ning sega teistega kokku. Lisa paar tilka palsamiäädikat (või oliivõli) ning pigista veidi sidrunimahla. Maitsesta soola ja pipraga (kui kasutada puljongit, siis ei pruugi vajalik olla). Ja valmis ta ongi - süüa võib nii soojalt kui ka jahtunult. Antud kinoa kogusest sai salatit ühele, muud asjad lisasin vastavalt tundele.




2. Kinoa röstitud lillkapsa ja šampinjonidega

Vaja läheb: 2 dl kinoad, 1 lillkapsas, 5 šampinjoni, küüslauguküüs, 5 dl kanapuljongit, õli, soola-pipart, palsamiäädikat

Valmistamine: Tükelda lillkapsas väiksemateks tükkideks ning sega õliga. Küpseta 200 kraadi juures umbes 15-20 minutit, vahepeal segades. Tükelda küüslauk ja šampinjonid ning kuumuta õlis. Loputa kinoa ja pane keema. Kui kõik komponendid on valmis, sega need omavahel ning maitsesta soola-pipraga ja lisa veidi palsamiäädikat. Antud kogusest peaks saama umbes kolm inimest söönuks.



3. Hommikupuder kinoa ja õuntega

Vaja läheb: 1/2 tass kinoad, 1 tass mandlipiima (võib asendada tavalise piimaga), 1 tass vett, 1 õun (tükeldatud/riivitud), 1/2 tl kaneeli, 1tl vanilliekstrakti, 1 tl chia seemneid, seemnesegu/pähkleid/rosinaid

Valmistamine: Pane pestud kinoa, piim, vesi, õun, kaneel, vanill, seemned/pähklid potti ja lase keema. Alanda kuumust, kata pott ja keeda 10 minutit kuni puder on pehme ja kreemine (vajadusel lisa vedelikku). Kogus peaks olema ühele inimesele, aga mulle oli seda liiga palju. Kahekesi saab vast söönuks. Väga hea vaheldus kaerahelbepudrule.




Milline on minu lemmik? Pean tunnistama, et valida on üsna raske, aga ilmselt eelistan kinoad siiski soolase toiduna rohkem. Siiski tasub proovida ka magusamat varianti - täna hommikul tehtud pudrust on kõht siiamaani täis. 

Kust osta? Eestis olen näinud seda vaid öko-poodides ja hind võib tunduda esiti krõbe. Samas ei kulu kinoad väga palju ja vaevalt, et see iga päev toidulauale jõuab. Mina olen antud pakist kolm korda saanud süüa teha. Vahel on odavam tellida hoopis Internetist: näiteks VianaturaleSojapoodiherb

Võimalusi kinoa kasutamiseks on lõpmatult palju. Head katsetamist!



No comments:

Post a Comment